Innovációs képesség a magyar agráriumban

Béres, Lajos Bálint (2015) Innovációs képesség a magyar agráriumban. BA/BSc thesis, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék.

[img]PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1106Kb

Abstract

A dolgozat témája az innovációs képesség megjelenése a magyar agráriumban. A dolgozat első felében az innováció és ahhoz kapcsolódó fogalmakat tisztázom. Leírásra kerülnek az innovációs folyamathoz és különböző innovációs stratégiákhoz köthető definíciók. Összehasonlítom a nyílt és a zárt innovációs modellt, továbbá felvázolom az abszorpciós kapacitás kapcsolatát az innovációval. A dolgozat bővebben foglalkozik az agrárinnováció magyarországi helyzetével, azon belül az agrárium és az innováció sajátos viszonyával. Bemutatásra kerülnek azok a külső és belső gátló tényezők, amelyek miatt a vállalkozások innovációs képessége az Európai Unió többi tagországához képest hátrányosnak mondható. Főbb gátló tényezők az instabil gazdaságpolitika, a kutatóhelyek szétaprózódása, az ágazat tőkeszegénysége és a piaci szereplők közti aktív együttműködések hiánya. A dolgozat második részében lineáris regressziós modell segítségével vizsgálom az innovációs képesség és öt előre meghatározott tényező közti összefüggéseket. A vizsgálat alapját az Országos Tudományos Kutatási Alapporgramok (OTKA) keretében végzett, „Tudásteremtés és használat az élelmiszergazdaságban - A kooperáció és hálózatosodás, mint az intenzív és hatékony tevékenység előmozdítója és kulcsa” c. kutatás kérdőíves felmérés adja. Az öt magyarázó tényező az életkor, a vállalkozás éves bruttó árbevétele, a külföldi tulajdon jelenléte, a vezetői tapasztalat, és a humán erőforrás képzettsége. A függő tényező pedig az innovációs képesség. A kutatás eredményeként megállapítottam, hogy az életkor növekedésével csökken az innovációs képesség. A külföldi tulajdonrész jelenléte illetve a nagyobb árbevétel növeli a valószínűségét, hogy egy vállalkozás életében nagyon szerepe legyen az innovációnak. Az innovációs képességet az öt tényező közül legjobban az abszorpciós kapacitáshoz köthető tényezők befolyásolják. A kutatásban a humán erőforrás képzettségét a vállalkozások alkalmazottjainak idegen nyelv tudása, valamint számítógép használati képessége adja meg. Ezeknek a képességeknek a megléte elengedhetetlen a tudástranszfer megvalósulásához. A jövőben az innovációs képesség növelése érdekében nem csak a vállalkozók abszorpciós kapacitását kellene erőteljesen javítani, de a kutatóhely, egyetemek, egyéb kooperációs szervezetek és a vállalkozások közti kapcsolat javulása is szükséges.

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Knowledge economy, innovation
Agriculture
ID Code:8323
Specialisation:Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak
Deposited By:Beáta Vasvár
Deposited On:30 Sep 2015 11:28
Last Modified:30 Sep 2015 11:28

Repository Staff Only: item control page