Ökológiai gazdálkodás, bio élelmiszerek

Paukovics, András (2015) Ökológiai gazdálkodás, bio élelmiszerek. BA/BSc thesis, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A szakdolgozat témája az ökológiai gazdálkodás valamint a bioélelmiszerek bemutatása és elemzése. Fontos és aktuális a téma, mivel egyre jelentősebb szerepet kap az ökológiai gazdálkodás és a bioélelmiszerek, a jelenlegi élelmiszerpiacon. A téma választásában szintén motiváló tényező, az egészséges életmódra és tudatos táplálkozásra való törekvés, a környezetvédelemmel párhuzamban. A dolgozat célja a környezettudatos és fenntartható fejlődéssel összekapcsolt ökológiai élelmiszer előállítás és fogyasztás előremozdítása. A dolgozat egészében az IFOAM négy alapelve, valamint az elővigyázatosság és felelősségvállalás elve szerint szükséges feldolgozni, megérteni, majd megoldást találni az esetleges felmerülő problémákra, kérdésekre. A bevezetést követően, a dolgozat második fejezetében a jelenlegi fogyasztói csoportok megértése érdekében lényeges felvázolni az ökológiai gazdálkodás és a bioélelmiszerek múltját, a fokozatosan előtérbe helyeződő tudatos élelmiszerfogyasztással párhuzamban, egészen napjainkig. A bioélelmiszerek értékeinek értelmezése érdekében elemzendők a boltban kapható élelmiszerek beltartalmi értékei és származási helyei, ezek alapján részletezni kell napjaink élelmiszer vásárlási és fogyasztási szokásait, megnézni ezek egészségügyi oldalát. Az eredmények vizsgálata után, az előnyök és hátrányok megállapításának céljából indokolt szembeállítani a konvencionális gazdálkodással, majd áttekinteni az állam befolyásoló eszközeit és lehetőségeit. A harmadik fejezetben, mivel szoros összefüggés van a technológia és a termékek minősége között, ezért termelői oldalról is megvizsgálandók az ökológiai gazdálkodás technológiái, a piaci versenyhelyzet és vázolandók a külső tényezők. Megértésük után, szükséges bemutatni a termékek hatásait és jellemezni őket. A szakdolgozat negyedik fejezetében a piac eltéréseire és veszélyeire való tekintettel szükséges a piaci szabályozások, jelenlegi hatályos jogszabályok valamint ezek jelentőségének vizsgálata, tanúsítványok ismertetése, majd ezek előnyeinek bemutatása az ellenőrzésben, majd megértésük után ki kell térni a leggyakoribb visszaélésekre és vizsgálatuk után analizálni kell az esetleges szabályszegések esetén lezajló szankcionálást. A fejezet végén a rendszer gyengeségeinek kiszűrése érdekében fontos elemezni a lényeges élelmiszerbiztonsági kérdéseket, kitérve a piaci koordináció és termelés integrációjának teljes hiányára, a termékpálya gyenge szervezettségére valamint a rendszer további hibáira. Az ötödik fejezetben a kutatás megértéséhez, fel kell vázolni a kutatási tervet, bemutatni a módszertanát, a felállított hipotéziseket, megszabni az egyes kérdéseket, melyek célja alapvetően az egészségre/bio élelmiszerre való hajlandóságról szól pénzben, előnyökben, ráfordított időben és tájékozottságban kifejezve, majd meg kell határozni a szükséges fogalmak jelentéstartalmát. A vizsgálat reprezentativitása érdekében száz fős mintából elvégzendő a vizsgálat, majd ezek eredményeit táblázatba szükséges rendezni és az alapján jellemezni. Az ötödik fejezethez kötődő, hatodik fejezetben elemezni kell a kérdőíves kutatás eredményeit. A hetedik fejezetben, a téma lezárásánál szükséges a következtetések levonása, a húzódó szálak összekötése, majd javaslatok tétele a jövőre nézve.

Item Type:BA/BSc thesis
Subjects:Ecology, sustainable production systems
ID Code:8315
Specialisation:Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak
Deposited By: Beáta Vasvár
Deposited On:24 Sep 2015 13:57
Last Modified:02 Jul 2016 21:22

Repository Staff Only: item control page