A Kaleta-ügy a szülők gyermekeikkel kapcsolatos tartalmak közösségi médiában való megosztási szokásaira gyakorolt hatása

Komár, Anita (2022) A Kaleta-ügy a szülők gyermekeikkel kapcsolatos tartalmak közösségi médiában való megosztási szokásaira gyakorolt hatása. MA/MSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
952kB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Kaleta-ügy közösségi médiát használó szülők tartalommegosztási szokásaira gyakorolt hatásairól készítek esettanulmányt. Dolgozatom elején elméleti áttekintést teszek. Körül járom az újmédia fogalmát, a közösségi média platformok jellemzőit, a médiaműveltséget, a digitális gyermekvédelem témáját, valamint a sharentinget, többek között a használat- és élménykutatás, valamint a kommunikációs magánvilág-kezelés elméletét. Az áttekintéshez számos forrást használtam, ezek közül a két legfontosabb: Aczél Petra, Andok Mónika és Bokor Tamás: Műveljük a médiát (2015), Chirstian Bare: The Undisclosed Dangers of Parental Sharing on Social Media: A Content Analysis of Sharenting Images on Instagram (2020). Kutatásomat tartalomelemzés segítségével végeztem el. Kiinduló feltételezésem szerint a „Kaleta-ügy” nyilvánoságra kerülése után több felhasználónak megváltoztak a képfeltöltési szokásai. A tartalomelemzés során Instagramot aktívan használó, kisgyermekes szülők oldalait vizsgáltam, azon belül is azt, hogy az említett időszak előtt és után milyen módon osztottak meg képeket a gyermekeikről. A kutatásom eredményei azt mutatják meg, hogy a Kaleta-ügy nyilvánosságra kerülése valamelyest megváltoztatta a szülők postolási szokásait, azonban nem volt jellemző, hogy a felhasználók teljesen megszüntették a gyermekeikkel kapcsolatos tartalmak megosztását, a feltöltött képek mennyisége csökkent, a képbeállítások módjának változása kismértékben gyakoribb lett. A felhasználók viselkedésében megosztottság is megfigyelhető. A tartalommegosztási szokások változtatása nem mindig volt elegendő a minden szempontból tudatosabb viselkedéshez, valamint az is látható, hogy a veszélyérzet csökkenésével, a veszély időbeli távolodásával ez a tudatosság is kopik. A továbbiakban érdemes lenne egy nagyobb elemszámú, reprezentatívabb mintával megismételni a kutatást, illetve longitudinális vizsgálatot készíteni, valamint szakmai és szülőkkel készített interjúkkal kiegészíteni. Emellett további érdekes eredményekre lehetne szert tenni a befogadók más felhasználók gyermekeivel kapcsolatos tartalmak fogyasztásának motivációit vizsgálva.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Média és kommunikáció
Szociológia
Azonosító kód:15262
Képzés/szak:Kommunikáció- és médiatudomány
Elhelyezés dátuma:23 Jan 2023 12:49
Utolsó változtatás:23 Jan 2023 12:49

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap