Nők a filmvásznon : Hatással volt-e a #metoo mozgalom a legjobb film Oscar-díjat nyert alkotásokban megjelenő női karakterekre?!

Hegedüs, Kata (2022) Nők a filmvásznon : Hatással volt-e a #metoo mozgalom a legjobb film Oscar-díjat nyert alkotásokban megjelenő női karakterekre?! MA/MSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
468kB

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom fókuszában, az utóbbi tíz év legjobb film kategóriában, Oscar-díjat nyert alkotásokban fellelhető női reprezentációt helyeztem. Az általam elemzett filmek: A nomádok földje, Élősködők, Zöld könyv, A víz érintése, Holdfény, Spotlight, Birdman, 12 év rabszolgaság, Az Argo-akció, valamint a CODA. A #metoo, 2017-ben robbant be a köztudatba és alapot biztosított a Time’s up mozgalomnak, amely kifejezetten a film- és televízió iparra irányul. Hipotéziseim szerint a #metoo és a Time’s up mozgalmak hatással voltak a női karakterábrázolásra az Oscar-díjat nyert filmekben. A legjobb film kategóriában nyert Oscar filmekben, a #metoo elött a női karakterek többségét hegemón maszkulinitás jellemezte. A dolgozatom kutatási kérdése, hogy milyen hatással volt a #metoo mozgalom a legjobb film kategóriában Oscar-díjat nyert filmekben lévő női karakter ábrázolásokra. Kutatásom célja feltárni a női nem ábrázolásának fejlődését a filmvásznon. Kutatási kérdésem megfogalmazza, hogy a társadalmi felszólalások, változások és mozgalmak hatással voltak-e a filmiparban az egyik legnagyobb presztízsű díj kiosztásában. Dolgozatomban Hadas Miklós kutatásában használt elemzési sémát alkalmazom, és a három legtöbb képernyő idővel rendelkező női karaktereket elemezzem. Emellett összevetem az öt #metoo berobbanása előtti filmbeli női reprezentációkat, a mozgalom utáni öt legjobb filmmel, amely a kategóriában aranyszobrot nyert. A kutatásom eredményeiből kiderül, hogy a 2017-es #metoo botrány adott egy kezdőlöketet az Oscar számára, hogy a női karakterek, a diverzitás és a női rendezők is nagyobb figyelmet kapjanak a díjazás során. A hipotézisem, miszerint a #metoo és a #time’s up mozgalmak hatással voltak a női karakterábrázolásokra az Oscar-díjat nyert filmekben, beigazolódott. 2017 után két olyan alkotás is nyert Oscart, melynek női karakterek voltak a főszereplői és független, férfi karaktereknek nem alárendelt szereplők voltak a történet központjában. Ellenben 2017 utáni filmekre is nagy hatással volt a hegemón maszkulinitás a női mellék és főszereplők esetében. A Zöld könyv, A víz érintése és a CODA is jelen voltak olyan női karakterek, akiket hegemón maszkulinitás jellemez.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Média és kommunikáció
Kultúra, közművelődés, sport
Szociológia
Azonosító kód:15260
Képzés/szak:Kommunikáció- és médiatudomány
Elhelyezés dátuma:23 Jan 2023 12:38
Utolsó változtatás:23 Jan 2023 12:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap