Mit ér a diploma? Pályakezdőkkel szemben támasztott elvárások az elit munkáltatók körében : A gazdasági területen szükséges aktuális kompetenciák

Csernik, Pálma (2022) Mit ér a diploma? Pályakezdőkkel szemben támasztott elvárások az elit munkáltatók körében : A gazdasági területen szükséges aktuális kompetenciák. BA/BSc szakdolgozat, BCE Kommunikáció és Szociológia Intézet, Szociológia és Társadalompolitika Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban az egyetemi továbbtanulás sokkal elterjedtebb, mint eddig valaha. A diplomások számának megnövekedésére számos tényező hatással volt, többek között a gyorsan változó gazdaság, amely ezzel párhuzamosan a munkaerő-piacot szintén változásra késztette. Ez abban nyilvánult meg, hogy egyre több munkához lett feltétel az egyetemi diploma megléte, amelynek hatására nőtt meg a diplomával rendelkezők száma. Ebből kifolyólag egy állandó verseny alakult ki a diplomás munkavállalók között. A munkáltatók már nem csupán a diploma meglétét veszik figyelembe, hanem a különböző kompetenciákat, készségeket, melyek rendkívül fontosak lehetnek a munkavégzés során. A dolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy melyek azok a kompetenciák, amelyeket a vállalatok keresnek a pályakezdőkben. Kutatásomat a gazdasági területen végzett friss diplomásokra, illetve a még ezen a területen jelenleg is tanuló hallgatókra szűkítettem le. A kutatást kvalitatív módszerrel, interjúk segítségével végeztem, melyeket multinacionális vállalatoknál dolgozó pályakezdőkkel, illetve multinacionális cégnél alkalmazott recruiterekkel készítettem. Az eredményekből kiderült, hogy a tanulásra és fejlődésre való hajlam, valamint a nyitottság, kommunikációs készség, továbbá a nyelvtudás tartozik azon kompetenciák közé, melyeket manapság leginkább keresnek a munkáltatók a munkavállalókban.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Munkaügy
Azonosító kód:15117
Képzés/szak:Szociológia
Elhelyezés dátuma:06 Jan 2023 09:58
Utolsó változtatás:06 Jan 2023 09:58

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap