A teljesítménymenedzsment hatása a munkavállalói teljesítményre : Egy magyar KKV teljesítménymenedzsment-rendszerének vizsgálata munkavállalói szemszögből

Képes, Luca (2021) A teljesítménymenedzsment hatása a munkavállalói teljesítményre : Egy magyar KKV teljesítménymenedzsment-rendszerének vizsgálata munkavállalói szemszögből. MA/MSc szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet, Vezetés és Kontroll Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a szervezeti teljesítményorientált működés egy népszerű eszköz-rendszerét, a teljesítménymenedzsment működését és hatását vizsgálom egy magyarországi közepes méretű vállalkozás példáján keresztül. „A teljesítménymenedzsment-rend-szer a szervezeti, a csoport- és az egyéni teljesítmények elérésének olyan eszköze, amely a teljesítmény megegyezéses keretek között tervezett stratégiai, taktikai és operatív céljain és szintjein alapul.” (Gyökér, Finna, id. Veresné, 2013) A kutatási témám jelentőségét és aktualitását az adja, hogy a folyamatosan erősödő és kiszélesedő piaci versenyben a vállalatok hatékonyságuk és eredményességük maximálására kényszerülnek, a hosszú távú fennmaradás érdekében. A kutatásomban két alapvető célt tűztem ki: 1. Felmérni, hogy milyen a jelenlegi teljesítménymenedzsment-rendszer meg-ítélése a munkavállalók szemszögéből. (C1) 2. Felmérni, hogy a jelenlegi teljesítménymenedzsment-rendszer hatással van-e a munkavállalók teljesítményére. (C2) Az inputadatok, természetüket tekintve, kizárólag primer forrásból származtak, amelyeket részben kvantitatív, statisztikai kérdőíves módszerrel, részben pedig kvalitatív, mélyinterjús beszélgetéseken keresztül gyűjtöttem össze. A kérdőívek feldolgozása, elemzése során elsősorban az azonos válaszok gyakoriságát, vagy a skálás válaszlehetőségek átlagát vizsgáltam az egyes kérdések esetében (C1 - C2 kutatási cél). Ezt követően korreláció vizsgálatot végeztem az egyéni teljesítmény és az egyes teljesítménymenedzsment-elemek között (C2 kutatási cél). A felszín alatti, mélyebb összefüggések megértésére pedig mélyinterjús beszélgetések keretében volt lehetőségem. A legfontosabb tanulság, amit levontam az az, hogy szervezeti mérettől függetlenül minden vállalkozás esetében van létjogosultsága a teljesítménymenedzsmentnek, mint szabályozási keretrendszernek. Természetesen egy KKV-nak sem kell nagyvállalati teljesítménymenedzsment-rendszert implementálnia, de a hatékonyságnövelés hatásos esz-köze lehet, ha a célkijelölés, tervezés, ellenőrzés, következtetés és visszacsatolás folyamata a működési rendszer fókuszába kerül.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Azonosító kód:14514
Képzés/szak:Vezetés és szervezés
Elhelyezés dátuma:28 Márc 2022 09:52
Utolsó változtatás:28 Márc 2022 09:52

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap