Szervezeti kultúra és stratégia : A szervezeti kultúra vizsgálata egy multinacionális bányaipari vállalat magyarországi leányvállalatánál

Csathó, Lili Mária (2021) Szervezeti kultúra és stratégia : A szervezeti kultúra vizsgálata egy multinacionális bányaipari vállalat magyarországi leányvállalatánál. Postgraduális szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat a szervezeti kultúra és a vállalat stratégiájának összefüggéseit vizsgálja. A kutatásom célja volt feltárni, hogy a vizsgált cég magyarországi leányvállalatának szervezeti kultúrája és az anyavállalat által tíz éves időintervallumra meghirdetett stratégia összhangban van-e. Ideális esetben a vállalati kultúra versenyelőnyt biztosít, támogatja és sikerre vezeti a stratégiát, motiválja a munkavállalókat és hatékonyabbá teszi a munkavégzést. Rossz esetben akár kudarchoz is vezethet. A szervezeti kultúra befolyásolja a cselekvéseket, a döntéseket és a véleményeket. Minden vállalkozásnál meg van a sajátos módja a munkavégzésnek, ami a kultúrához kötődik. A stratégiai menedzsment valójában egy folyamat, mely a célok kitűzéséből, a vállalat missziójának és víziójának, valamint azon vállalati értékeknek meghatározásából áll, melyek a szervezet sikeréhez fognak vezetni. A szervezet legfontosabb erőforrásai, a munkavállalók, akik biztosítják a vállalat működését, és a szervezeti kultúra az, ami az egyediségüket adja, sajátos arculatukat kialakítva. A saját szervezet kultúrájának feltérképezése egy HR vezető számára gyakorlati útmutatóként funkcionálhat, mely területeken kell fejlesztéseket eszközölni, hogy a vállalata eredményesebb legyen. A témaválasztás személyes indíttatású, munkámból adódóan folyamatosan központi kérdés számomra, hogyan tudnék a vállalatunknál pozitív változásokat elérni, a munkavállalók és a különböző funkciók között nagyobb összhangot létrehozni, ezáltal a hatékonyságot növelni. A szakdolgozatban a vállalati kultúra különböző definícióit vizsgálom, hogy kiderítsem van-e egységes értelmezése a fogalomnak és számba veszem a legfontosabb kultúratipológiákat. Később a stratégia és a vállalati kultúra összefüggéseire is kitérek, végül a bázis cég szervezeti kultúráját vizsgálom meg öt területen egy szervezeti kultúra felmérő kérdőívvel (OCAQ). A kutatás által feltárt eredményeket több szempont szerint, részletes bontásban elemzem, ezzel átfogó képet kapunk a szervezeti kultúra jelenlegi állapotáról. Az eredmények rávilágítottak, hogy a vállalatnál a stratégiai célok elérése érdekében a vállalati kultúrát fejleszteni kell. Ennek kezdő lépéseként az anyavállalat stratégiájához és a helyi szervezet egyéni kihívásaihoz igazodó perspektívaváltásra van szükség a funkcionális vezetők gondolkodásmódjában és attitűdjében, melynek egyik módja a vezetőikultúra-építése, a leadership fejlesztése lehet. Másrészt sokat tehet maga a HR is a szervezeti kultúra fejlesztése érdekében, ennek lehetséges eszközeit a dolgozat végén egy jóggyakorlat gyűjteményben foglaltam össze.

Tétel típus:Postgraduális szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Vállalati szervezet
Azonosító kód:14123
Képzés/szak:Humánmenedzsment
Elhelyezés dátuma:28 Okt 2021 11:10
Utolsó változtatás:08 Ápr 2022 07:56

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap