Az online szálláshelyfoglalás és ételrendelés, a Covid-19 járvány előtt és után : Egy kérdőíves elemzés eredményei

Kádár, Tünde Mónika (2021) Az online szálláshelyfoglalás és ételrendelés, a Covid-19 járvány előtt és után : Egy kérdőíves elemzés eredményei. MA/MSc szakdolgozat, BCE Vezetéstudományi Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
2MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a koronavírus hatása a turizmusra és vendéglátásra, az online rendelések, foglalások elterjedése, továbbá az üzleti tervezés a fennmaradás és további fejlődés érdekében. Kutatásomnak a célja, hogy kérdéseimre választ kapjak és a felsorolt négy hipotézisemet igazolni tudhassam: H(1): A koronavírus következtében elterjedtebbé váltak az online rendelések? H(2): Több személy kezdte el használni az online szállásfoglalást illetve ezek saját maguknak szervezik meg turisztikai utazásaikat? H(3): A turizmusban és vendéglátásban érintett vállalkozásokat súlyosan sújtotta a koronavírus és a kilátásaik a jövőre nézve továbbra is bizonytalanok, továbbá jelentősen befolyásolják a járványügyi korlátozások? H(4): Az ágazati innovációkkal lépést tartani igenis létfontosságú a fennmaradás és fejlődés érdekében, továbbá, hogy ezáltal versenyelőnyre tehessenek szert? Szerettem volna a lehető legreálisabb képet kapni a fent olvasható témám kapcsán, ezért két féle primer kutatási módszert is alkalmaztam a témám felderítéséhez. Elsősorban egy kvantitatív kutatást végeztem egy kérdőív segítségével, amelyben az utazási szokások változását, illetve az online rendelések, foglalások elterjedését vizsgáltam. Továbbá kvalitatív kutatást is végeztem két interjú által, amelyet egy pizzázó és egy panziónak a tulajdonosával készítettem, hogy milyen hatással volt a koronavírus a vállalkozásuk életére. Tehát a koronavírus hatását a gazdaságra, illetve a társadalomra is vizsgáltam. A következtetések, amiket levontam, hogy egyre elterjedtebbé vállnak az online rendelések, foglalások, az emberek egyre inkább saját maguk kezdik el szervezni utazásaikat, amely a 2020-as évben is növekedett. Továbbá a koronavírus hatására az utazási aktivitás csökkent, a bizonytalanság hatására a külföldi turizmust részben a belföldi turizmus váltotta fel és ez vált népszerűbbé az előző évekhez képest. Ezeket a tényeket kérdőíves elemzésem által igazoltam. Kijelenthetjük, hogy a turizmus és vendéglátásban érintett vállalkozásokat súlyosan sújtotta a vírus és a kilátásaik a jövőre nézve továbbra is bizonytalanok, továbbá jelentősen befolyásolják a járványügyi korlátozások. Ezeket a tényeket az interjúelemzéseim is konkrétan igazolják. Mivel fontos az üzleti tervezés és az innovációs fejlesztésekkel való lépéseknek a tartása a fennmaradás és fejlődés érdekében, ezért egy innovációs fejlesztési javaslatot tettem, amelyben projektszerűen egy online szálláshely-feldolgozó informatikai rendszert vezettem be. Ez a lépés indokolt, mivel kutatásom által is megalapozott, hogy az emberek egyre többen foglalnak online, illetve a belföldi turizmus és egyre népszerűbbé kezd válni, továbbá ezáltal a hatékonyságukat és a versenyképességüket is növelnék. A projekt lépéseit Gantt-diagram, SWOT-, illetve Porter elemzés által mutattam be. Ugyanez a fejlesztési javaslat indokolt lehetne akár a pizzázó esetében is, mivel az online rendelések száma is folyamatosan növekszik és egyre népszerűbbé kezd válni. Ezek által, tehát mind a négy hipotézisem bebizonyosodott.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Vállalati vezetés és politika
Azonosító kód:14023
Képzés/szak:Vezetés és szervezés
Elhelyezés dátuma:14 Okt 2021 10:52
Utolsó változtatás:18 Márc 2022 12:55

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap