A Lawand Mérnöki Iroda Kft. közép-, és hosszú távú stratégiájának elemzése, valamint javaslattétel a generációváltás problémájára

Plébán, Gréta (2020) A Lawand Mérnöki Iroda Kft. közép-, és hosszú távú stratégiájának elemzése, valamint javaslattétel a generációváltás problémájára. MA/MSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Vállalkozásfejlesztési Intézet.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Lawand Mérnöki Iroda Kft. közép és hosszú távú stratégiáját elemzem, valamint javaslatot teszek a felmerült generációváltás problémájára. A dolgozat megírásával személyes célom, hogy egy hazai, családi vállalkozásnak segítsek válaszokat találni a felmerült aktuális kérdéseire, valamint kutatásommal és elemzésemmel potenciális irányt tudjak mutatni a jövőbeni sikerességük érdekében. Dolgozatomat logikusan egymásra épülő fejezetekre, tartalmi elemekre bontottam. Az elméleti részben azokat a témaköröket érintettem, melyek szorosan a fő irányvonalhoz kötődnek. Elsőként részletesem bemutatom a stratégiamenedzsment kialakulását és fontosságát a vállalatok mindennapi életében, majd elemzem a stratégia és üzleti élet kapcsolatát, valamint a stratégiai döntéshozatalt is. A következőkben kitérek a vállalati kultúra szerepére, a jövőkép és a küldetés jelentőségére, végül a Harvard-iskola folyamatmodelljéhez használt elemzési módszertanokra. Az elméleti háttér bemutatása után részletesen ismertetem a Lawand Mérnöki Iroda Kft-t, felvázolom jelenlegi tevékenységi köreit, és felsorakoztatom a problémás területeit. Mindezek után egy általam készített interjút alapul véve felállítom a cégdiagnózist, melyhez a SWOT analízist, a VRIO elemzést és az Ansoff-mátrixot használom. Végül, de nem utolsó sorban az időszerűnek mondható generációváltás problémájával foglalkozom. Az interjú alapján leszűröm a vezetőségben felmerült közös elképzeléseket és eltérő gondolatokat is. Dolgozatomat egy teljes körű javaslattétellel zárom, mely minden felmerült problémára kiterjed, többek között a munkafolyamatok optimalizálására, a hosszú távú közös stratégia kialakítására és a sikeres generációváltásra.

Tétel típus:MA/MSc szakdolgozat
Témakör:Vállalati vezetés és politika
Azonosító kód:13878
Képzés/szak:Vállalkozásfejlesztés
Elhelyezés dátuma:22 Szept 2021 07:54
Utolsó változtatás:09 Dec 2021 14:30

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap