A kékgalléros munkavállalók toborzás folyamatai és lehetséges innovatív megoldások: Egy magyar munkakölcsönző szervezet példája

Fehér, Roxána (2020) A kékgalléros munkavállalók toborzás folyamatai és lehetséges innovatív megoldások: Egy magyar munkakölcsönző szervezet példája. BA/BSc szakdolgozat, BCE Gazdálkodástudományi Kar, Szervezeti Magatartás Tanszék.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Több mint 1 éve, 2020. október 2. óta dolgozok egy budapesti munkaerőkölcsönző és közvetítő cégnél, mint Recruiter. Ebben az 1 évben sikerült megtapasztalnom, mennyi nehézséget rejt a fizikai toborzás. Szakdolgozatom elkészítéséhez ez a tényező adta az alapötletet. A dolgozatomnak célja kettős: a humán erőforrás történetének elméleti áttekintése után a toborzási és kiválasztási folyamatokat, eszközöket mutatom be kitérve a kék-galléros munkakörökre. Magának a HR-nek a legfontosabb tényezője az emberi tőke, mely szakirodalmi áttekintésemben is fontos szerepet kapott. Ahhoz, hogy megértsük mik is napjaink nehézségei a toborzás területén, szükségesnek tartottam, hogy az előzményeket is megismertessem. Bemutatok innovatív megoldásokat a kékgalléros és fehérgalléros toborzásról egyaránt, párhuzamot vonva köztük, itt is kiemelve a kék-galléros munkavállalókhoz köthető lehetőségeket. Szerepet kap a digitalizáció, illetve az ebben rejlő potenciál is. Továbbá lényegesnek tartottam megvizsgálni az elmúlt 5 év fontosabb momentumait a magyarországi munkaerőpiacon. Majd kitérek a munkaerőkölcsönzésre és közvetítésre egyaránt. A dolgozat második részében gyakorlati példákkal támasztom alá az elméletben leírtakat. Egy magyar munkakölcsönző szervezet által végzett szolgáltatások közül részletesen mutatok be néhányat, amelyekben a munkám során lehetőségem nyílt részt venni. Egy esettanulámányt és több interjút is készítettem a cég munkatársaival, melyet részletesebben elemzek a továbbiakban. Az interjúk és esettanulmányt követően megfogalmaztam a javaslataimat a további eredményesség érdekében. Dolgozatom összegzéssel zárom. Fontosabb megállapításai, eredményei, továbbá a téma feldolgozásából származó következtetések mind ebben a részben kerülnek összegzésre. Bízom benne, hogy a szakdolgozatom által komplex képet tudok adni az olvasónak a toborzás folyamatiról, és innovatív, alternatív megoldási javaslatokkal tudok szolgálni.

Tétel típus:BA/BSc szakdolgozat
Témakör:Innováció, tudásgazdaság
Vállalati szervezet
Emberi erőforrás menedzsment
Azonosító kód:13623
Képzés/szak:Emberi erőforrások
Elhelyezés dátuma:05 Márc 2021 10:52
Utolsó változtatás:05 Márc 2021 10:52

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap