A fesztiválok napos oldala - Fenntarthatósági szempontok vizsgálata hazai nagyfesztiváljaink esetében = The bright side of festivals - Analyzing sustainable aspects of large-scale festivals at a domestic scale

Czillahó, Krisztina (2020) A fesztiválok napos oldala - Fenntarthatósági szempontok vizsgálata hazai nagyfesztiváljaink esetében = The bright side of festivals - Analyzing sustainable aspects of large-scale festivals at a domestic scale. Outstanding Student Paper, BCE, Turizmus szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

A dolgozatom célja, hogy felhívjam a figyelmet a hazai fesztiválok által okozott környezetszennyezésre, illetve a kapott eredmények birtokában útmutatást nyújtsak a környezetileg fenntarthatóbb fesztiválok megvalósításához. A témaválasztásomhoz a hazai fesztiválok egyre nagyobb térnyerése, valamint az utóbbi évtizedben a környezet védelme és a rendezvények ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében indított jó kezdeményezések szolgáltak kiindulási alapként. Kutatási kérdésként azt fogalmaztam meg, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a hazai fesztiválok környezeti fenntarthatóságának növelése érdekében a keresleti oldali igények és a kínálati oldali lehetőségek tükrében. Szekunder kutatásaim után a primer kutatás során kínálati oldalon szakértői mélyinterjúkat készítettem, a keresleti oldal vizsgálatára pedig kérdőíves megkérdezést alkalmaztam. A dolgozat újdonságértékének számít, hogy a keresleti és kínálati oldalt egyszerre vizsgálom, a kapott eredményeket pedig összehasonlítom. A reális megvalósíthatóság elvén keresztül mutatom be a hazai fesztiválszervezés nyomán kialakult jelenlegi jó kezdeményezések fejlesztéseként kínálkozó megoldási lehetőségeket. A dolgozat eredményeként azonosítható, hogy a fesztiválok környezetszennyezése egy nagyon komplex és interdiszciplináris terület. A kutatási kérdésre válaszolva, a legfontosabb szempontok a fesztivál környezeti terhelésének csökkentése érdekében a hulladékgazdálkodás és a közönség utazási szokásai, valamint ezen kívül a fesztivál edukációs szerepe a résztvevők környezettudatosságának növelése formájában.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:2. díj
Subjects:Commerce and tourism
Environmental economics, environment protection
ID Code:13155
Specialisation:Turizmus-vendéglátás
Deposited On:20 Nov 2020 08:14
Last Modified:20 Nov 2020 08:14

Repository Staff Only: item control page