Másképp bíznak-e a kelet-közép-európaiak?: a kormányba vetett bizalom összehasonlító vizsgálata az Európai Unió tagállamaiban

Szepesi, Nóra Judit (2018) Másképp bíznak-e a kelet-közép-európaiak?: a kormányba vetett bizalom összehasonlító vizsgálata az Európai Unió tagállamaiban. TDK dolgozat, BCE, Politikatudományi szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a politikai intézményekbe vetett bizalom európai jellegzetességeit vizsgálom regionális összehasonlító szemléletben. Kutatási hipotézisem szerint a kelet-közép-európai országokban – az államilag irányított gazdaság történelmi örökségeként – a kormányba vetett bizalom szintje és a gazdasági helyzetre vonatkozó egocentrikus és szociotropikus értékelések között szorosabb a kapcsolat, mint az Európai Unió más tagállamaiban. A hipotézis teszteléséhez statisztikai-ökonometriai módszertanra támaszkodom. Az Eurobarométer felmérés adatait felhasználva keresztmetszeti ökonometriai modellt építek, majd a modellen strukturális törést végrehajtva vizsgálom a régiók közötti eltéréseket. A kapott eredmények alapján nem igazolható a kutatási hipotézis, azonban kirajzolódott, hogy a kelet-közép-európai országokban a leggyengébb a demokrácia állapota és a kormányzati bizalom közötti összefüggés, amely jelenség mögött – bár igazolása további kutatást igényel – a szocializmus hatása valószínűsíthető.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:1. díj
Témakör:Politikatudomány
Azonosító kód:11261
Képzés/szak:Politológia
Elhelyezés dátuma:26 Jún 2018 13:29
Utolsó változtatás:26 Jún 2018 13:29

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap