A progresszív és egykulcsos személyi jövedelemadók jövedelmi egyenlőtlenségekre és gazdasági növekedésre gyakorolt hatása

Majtényi, Márton (2018) A progresszív és egykulcsos személyi jövedelemadók jövedelmi egyenlőtlenségekre és gazdasági növekedésre gyakorolt hatása. TDK dolgozat, BCE, Pénzügy szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
699kB

Absztrakt (kivonat)

A társadalmi egyenlőtlenségek problémája végigkísérte a történelmet. A jövedelmi egyenlőtlenségek növekedése az utóbbi években mind gyakrabban előkerülő kérdés, a tudományos életben, a médiában és a politikában egyaránt. Számos kutatás foglalkozik az oktatás, az egészségügy és az általános életszínvonal jövedelmi egyenlőtlenségek okozta egyenlőtlen hozzáférhetőségével, ezeknek a társadalmi kohézióra és gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásával. A probléma csökkentését elősegítő állami újraelosztási politikák megoldása azonban kérdéses, eredményességük korlátozott az elmúlt évtizedek jövedelmi egyenlőtlenségek tekintetében tapasztalható növekedés miatt. Dolgozatom célja, hogy a problémára megoldást nyújtó válaszok közül személyi jövedelemadók szerepét vizsgáljam, azok gazdasági és egyéb jelentőségét kielemezzem. Személyes célom, hogy a hétköznapokban is gyakran előkerülő vitatéma szakmai hátterét megismerjem, illetve felelős közgazdászként a társadalmi egyenlőtlenségek problémakörére adható válaszok közül a személyi jövedelemadók szerepét és lehetőségeit feltárjam. Dolgozatom első fejezetében a jövedelmi egyenlőtlenségek problémáját vizsgálom. Kitérek a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek kérdésére, a jövedelmi egyenlőtlenségekkel kapcsolatos mutatószámokra, a jövedelmi egyenlőtlenségek és a gazdasági növekedés kapcsolatát elemző szakirodalomra, illetve az egyenlőtlenségek elmúlt évtizedekben tapasztalható alakulására. A dolgozat második fejezetében a progresszív személyi jövedelemadó elméleti hátterét és a gyakorlatban megvalósuló trendeket fejtem ki. A harmadik fejezetben a progresszív személyi jövedelemadó kritikáit foglalom össze. A negyedik, utolsó fejezeteben az egykulcsos személyi jövedelemadóval elméleti hátterét, a bevezetésével kapcsolatos várakozásokat és főbb kritikákat elemzem. Az idézett szakirodalomban található vélemények ütköztetése után saját értékelésemet fejtem ki, részletesen kifejtve a személyi jövedelemadó jelentette lehetőségeket és a korlátozó tényezőket, illetve az ajánlott adóstruktúra bevezetéséhez szükséges hátteret.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:1. díj
Témakör:Pénzügy
Azonosító kód:11226
Képzés/szak:Pénzügy és számvitel
Elhelyezés dátuma:25 Jún 2018 08:52
Utolsó változtatás:25 Jún 2018 08:52

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap