Lízingügyletek nemzetközi szabályozásának változása: az IFRS 16-ban bemutatott lízingbevevői elszámolási modell fejlődésének folyamata

Somodi, Bianka (2017) Lízingügyletek nemzetközi szabályozásának változása: az IFRS 16-ban bemutatott lízingbevevői elszámolási modell fejlődésének folyamata. TDK dolgozat, BCE, Pénzügyi és vezetői számvitel szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A lízingek nemzetközi szabályozásában 2019-től gyökeres változások következnek. A lízingbevevők kötelesek minden lízinghez kapcsolódóan a mérlegben eszközt és kötelezettséget kimutatni, azonban ez az elszámolásbeli változás nem egy egyszerű folyamat eredményeként alakult ki. A szabályalkotók a javaslatok kidolgozása során próbálták megtalálni, hogy hol a határ a finanszírozás, a bérlet és az adásvétel között egy ügyleten belül, továbbá hogy szükséges-e egyáltalán egy éles határvonal ezek közé. Ennek eldöntésében jelentős szerepük volt azoknak a kritikáknak, amelyek a lízingbeadóktól, lízingbevevőktől, szabályalkotóktól és befektetőktől érkeztek. Dolgozatom során igyekszem bemutatni azt a folyamatot, amely során az IAS 17-től két Nyilvános Tervezeten keresztül eljutottak egészen az IFRS 16-ban bemutatott lízingbevevői elszámolási modellig.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Pénzügy
Számvitel
Azonosító kód:10488
Képzés/szak:Pénzügy és számvitel
Elhelyezés dátuma:31 Jan 2018 12:08
Utolsó változtatás:31 Jan 2018 12:08

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap