Különbségek a pénzügyi tudatosság terén a gazdasági és a nem gazdasági szakon tanuló fiatalok körében

Csáji, Anna Katinka and Hegedűs, Attila József (2017) Különbségek a pénzügyi tudatosság terén a gazdasági és a nem gazdasági szakon tanuló fiatalok körében. Outstanding Student Paper, BCE, Pénzügy I. szekció / Bank.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
640kB

Free and unrestricted access: http://publikaciok.lib.uni-corvinus.hu/publikus/tdk/Csaji_Anna_Katinka_Hegedus_Attila_Jozsef_TDK.pdf

Abstract

Az elmúlt néhány évtizedben a pénzügyi tudatosság egyre népszerűbb kutatási témává vált, noha maga a fogalom nehezen meghatározható, még nincs széles körben elfogadott, egyértelmű definíciója és ezért nehezen is mérhető. Dolgozatunkban kérdőíves módszerrel a budapesti egyetemisták pénzügyi tudatosságát mérjük fel. Fő hipotézisünk szerint a gazdasági szakokon tanuló fiatalok tudatosabbak pénzügyeiket tekintve, mint a nem gazdasági szakos társaik. Ezt a hipotézist azon feltevésekre alapozzuk, hogy azok, akik gazdasági szakokat választanak, alapvetően nagyobb érdeklődést tanúsítanak a pénzügyek iránt, valamint tanulmányaik miatt pénzügyi ismereteik is szélesebb körűek lesznek. A kérdőív segítségével a pénzügyi tudatosságot a következő dimenziók mentén mérjük: jövedelemszerzés, hitelfelvételi hajlandóság és megtakarítások. A kapott adatokból pénzügyi tudatosságot mérő indexet készítünk, melynek segítségével számszerűsíthető a válaszadók pénzügyekhez való hozzáállása, ismeretei. A kvantitatív elemzés eredményei megerősítik hipotézisünket, mely szerint a gazdasági szakos egyetemistáknak – az önbevallás szerint – átlagosan nagyobb a pénzügyi tudatossága a nem gazdasági szakon tanuló társaikénál. Ez az összefüggés robusztus marad számos egyéb változóra (nem, életkor, lakóhely, jövedelem) való kontrollálás után is.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:1. díj
Subjects:Finance
ID Code:10432
Specialisation:Pénzügy
Deposited On:24 Jan 2018 10:07
Last Modified:24 Jan 2018 10:07

Repository Staff Only: item control page