„Megéri versengőnek lenni?”: a közösségen belüli státusz és a versengésre való hajlam összefüggésének vizsgálata általános iskolások körében

Havelda, Anikó (2016) „Megéri versengőnek lenni?”: a közösségen belüli státusz és a versengésre való hajlam összefüggésének vizsgálata általános iskolások körében. Outstanding Student Paper, BCE, Szociológia II. szekció.

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Abstract

Általánosnak tekinthető az a felismerés, hogy az emberi közösségekben kialakul egyfajta hierarchia, differenciáció a csoporttagok között. Ez igaz az általános iskolás gyerekekre is, hiszen a diákok számára az iskola a kortárs társas kapcsolatok egyik legfőbb terepe. Minden osztályban vannak olyanok, akiket a társaik jobban vagy kevésbé kedvelnek, illetve akikre inkább, vagy kevésbé néznek fel – magas és alacsony státuszú diákok. A versengés pedig a társas magatartás egyik legalapvetőbb formája. Az iskolai élet is számos lehetőséget nyújt a versengésre, legyen szó a jegyekről, a tanár szeretetéről, az osztályközösségben betöltött szerepről, vagy akár a társak megbecsüléséről, szeretetéről – tehát a közösségen belüli státuszról. Dolgozatomban azt vizsgálom, hogy az osztályban elfoglalt státusz hogyan függ össze a versengésre való hajlammal. A versengő gyerekeket inkább, vagy kevésbé tartja nagyra az osztályközösség? Arra szeretnék választ kapni, hogy jellemzően milyenek a versengő osztálytársakkal kapcsolatos attitűdök általános iskolások körében: inkább felnéznek rájuk a társaik, vagy ellenkezőleg, inkább lenézik őket? Az elemzéshez az MTA TK „Lendület” RECENS Kutatócsoport „Verseny és negatív hálózatok” elnevezésű projektjének longitudinális kapcsolathálózati adatait használom fel, mely 2013 szeptemberétől 4 hullámban gyűjtött adatokat általános iskolások körében. Az elemzés hozzájárul ahhoz, hogy komplexebb képet kapjunk a diákok baráti és státusz viszonyairól, valamint a versengéssel kapcsolatos egyéni attitűdökről.

Item Type:Outstanding Student Paper
Notes:1. díj
Subjects:Education
Sociology
ID Code:10299
Specialisation:Szociológia
Deposited On:07 Dec 2017 13:10
Last Modified:07 Dec 2017 13:10

Repository Staff Only: item control page