Az egyenlőtlenség kezelése Magyarországon: a jövedelmi egyenlőtlenség alakulásának és lehetséges megoldási módjainak elemzése

Kovács, Dávid and Cserni, Tamás (2016) Az egyenlőtlenség kezelése Magyarországon: a jövedelmi egyenlőtlenség alakulásának és lehetséges megoldási módjainak elemzése. TDK dolgozat, BCE, Politikai gazdaságtan szekció.

[img]
Előnézet
PDF - Requires a PDF viewer such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
1MB

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatunkban a jövedelmi egyenlőtlenséget és annak magyarországi kezelését elemeztük. A mű három részre tagolódik. Az első részben világviszonylatban vizsgáltuk az egyenlőtlenséget és egy kritikus - az egyenlőtlenség csökkentését sürgető - elméleti kerettel alapoztuk meg a dolgozat további részeit. Ezt követően Magyarország helyzetét ismertettük Európához viszonyítva, támaszkodva a Gini-koefficiensre és egyéb jövedelmi egyenlőtlenségre ható mutatókra. Az előzetes hipotézisünk az volt, hogy Magyarországon európai viszonylatban magas szintű a jövedelmi egyenlőtlenség szintje. Az elemzés rámutatott, hogy egyáltalán nem kimagasló ez a szint, azonban a 2010-től látható növekvő tendencia mindenképpen indokolttá teszi az egyenlőtlenség lehetséges kezelési módjainak vizsgálatát. A harmadik részben a magyarországi intézkedések hatásait tártuk fel és hasonlítottuk össze a skandináv modellel. A dolgozat konklúziója, hogy a versenyképesség és a hosszú távú fenntartható növekedés érdekében a jövedelmi egyenlőtlenséget megfelelő módon kezelni kell és ebben a legtöbb esetben a skandináv modell szolgálhat példaként.

Tétel típus:TDK dolgozat
További információ:3. díj
Témakör:Politikatudomány
Gazdasági fejlődés, fenntartható fejlődés
Gazdaságpolitika
Azonosító kód:10287
Képzés/szak:Alkalmazott közgazdaságtan
Elhelyezés dátuma:06 Dec 2017 15:33
Utolsó változtatás:06 Dec 2017 15:33

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap